+36 (30) 945 5588

HungarianHungarian
CSOK 2019

Mi a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2015. július 1. óta igényelhető lakáscélú támogatás, melynek célja, hogy a családok könnyebben jussanak ingatlanhoz. A támogatás igénybe vehető új és használt lakás vásárlásához, valamint építéshez és bővítéshez is. A kedvezmény két részből tevődik össze:

  1. a vissza nem térítendő állami támogatásból
  2. kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből (úgynevezett "CSOK hitel").

Az indulás óta több, mint hatvanezer család jutott a CSOK segítségével új vagy használt ingatlanhoz. A CSOK mellett különböző egyéb családtámogatási intézkedések is igényelhetők, például a jelzáloghitel elengedése vagy a kamatmentes babaváró hitel - utóbbi 2019. július 1-jétől lesz elérhető.

A CSOK-kal kapcsolatos írásainkat folyamatosan bővítjük és aktualizáljuk. Naprakész információkért iratkozz fel a hírlevelünkre, és elsőként fogunk értesíteni, nehogy lemaradj a legfontosabb változásokról.

 

CSOK 2019 bővülés júliustól

A új családtámogatás keretében még több család számára lesz elérhető a kedvezményes CSOK hitel, mert 2019. július 1-től nemcsak új ingatlan vásárlására vagy építésére, hanem használt lakás vásárlására is igénybe vehetik majd a családok a kamattámogatott hitelt - legalább 2 gyermek esetén. Két gyermek vállalása esetén 10, három gyermek vállalása esetén pedig 15 millió forint a maximálisan felvehető kamattámogatott lakáscélú jelzáloghitel összege.

2019. március 11-én Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár megerősítette, hogy július 1-től a használt lakásoknál is eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, vagyis ennél drágább lakás megvásárlására is lehet kedvezményes hitelt igényelni. Új lakás vásárlásánál már az év elejétől megszűnt a 35 milliós határ.

 

Akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás

Az állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege három tényezőtől függ:

 

  1. a gyermekek számától,

  2. attól, hogy új vagy használt lakásra szeretnéd fordítani,

  3. mekkora ingatlant (lakást vagy házat) szeretnél venni.

Összefoglalva a feltételeket:

ha egy gyermek után veszitek fel a támogatást: mindegy, hogy új vagy használt lakást vesztek, az igényelhető támogatás 600 000 forint – a lényeg, hogy a CSOK-kal támogatott ingatlan mérete elérje a 40 négyzetmétert,

ha két gyermek után veszitek fel a támogatást: új lakás építésénél vagy új lakás vásárlás esetén 2,6 millió forinttal, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 1,43 millió forinttal támogat meg az állam,

ha három gyermek után veszitek fel a támogatást: új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 2,2 millió forint az igényelhető CSOK összege,

ha háromnál több gyermek után veszitek fel a támogatást: új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forinttal, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 2,75 millió forinttal száll be az állam a kitűzött lakáscélba.

Frissítés:

2019. július 1-től a 10, illetve 15 millió forintos kedvezményes kölcsön nemcsak új építésű, hanem használt ingatlanra is igényelhető (lakásra és házra is). Júliustól a CSOK felvétel szempontjából új háznak minősül a régi ház alapjára épülő új ingatlan - ha az alapok statikailag rendben vannak. Ebben esetben az új lakásokra járó CSOK összeg igényelhető.
 

A CSOK-ot már az építkezés megkezdésénél folyósítják, nem kell megvárni a lakhatási engedélyt.

 

Kibővült kedvezményes CSOK hitel = extra támogatás


A vissza nem térítendő CSOK támogatás kiegészíthető államilag garantált, kedvezményes lakáshitellel (ingatlanhitellel), így egyszerre akár 25 millió forinthoz is hozzájuthatsz. Ennek a lehetőségnek a feltételei 2018. december 1-jén módosultak: ettől a naptól kezdődően lehet igényelni több bankban is az emelt összegű, 15 millió forintos kamattámogatott hitelt azoknak a családoknak, akik három gyermek után veszik fel a támogatást. A kétgyermekes családok számára pedig elérhetővé vált a 10 millió forintos kamattámogatott hitel.
 

 CSOK 2019. JÚLIUS 1-től:
Kedvezményes, kamattámogatott ingatlan HITEL összegek 

 

 

A 2,6+10 (két gyermek esetén) és 10+15 milliós (három gyermek esetén) megelőlegező CSOK-ra vonatkozó szabályok, új ingatlan vásárlása vagy építése esetén:

a kedvezményes kölcsönt kizárólag házaspárok vehetik igénybe,

igényléskor legalább a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie,

a gyermekek megszületésére legfeljebb 10 év áll rendelkezésre,

az új ingatlan hasznos alapterülete lakás esetében legalább 60 négyzetméter, vagy ház esetében legalább 90 négyzetméter,

a kamattámogatott kölcsön összege legfeljebb 15 millió forint lehet, 3 vagy több gyermek esetén; ha ennél magasabb hitelösszegre van szükséged, a 15 millió feletti összeget már csak a piaci kamat mellett veheted igénybe.

A kamattámogatott hitelt több bankban is igényelheted, de különböző feltételekkel. A hitel az állami szabályozás miatt ugyanannyiba kerül, de a teljes visszafizetendő összegnél lehetnek kisebb eltérések az eltérő értékbecslési díj és a folyósítás díja miatt. Ezenkívül érdemes megfontolni a döntést az alapján is, hogy a hitelintézet elfogadja-e a vissza nem térítendő támogatást önerőként vagy nem - ez nagy könnyebbséget jelenthet azoknak a családoknak, akik elsősorban az állami támogatásra támaszkodva terveznek ingatlanvásárlást.

IRODÁNKBAN INGYENES ÉS BANKFÜGGETLEN HITELÜGYINTÁZÁSSEL VÁRJUK MEGLÉVŐ ÉS LEENDŐ ÜGYFELEINKET. 

Megkereshet minket személyesen vagy az oldalunkon a megadott elérhatőségeink egyikén.

Összesítő táblázat: